Jdi na obsah Jdi na menu
 


Její Životopis

25. 3. 2007

Už od dětství se Ilona Csáková toužila stát zpěvačkou. Začala vystupovat s dětským sborem Motýlci, učila se hrát na kytaru. Ve školním orchestru v Klášterci nad Ohří hrála i na bicí. V roce 1985 se zúčastnila své první pěvecké soutěže. Na okresním kole soutěže Mladá píseň v Litvínově s vlastní písní vybojovala první místo. Je absolventkou Střední pedagogické školy v Mostě.

S Mirkou Zajíčkovou se prezentovala v dívčím uskupení Alotrio. Obou mladých zpěvaček si všiml Karel Šůcha – lídr novovlnné skupiny Laura a její tygři. V roce 1987 se staly členkami kapely. Se skupinou Laura a její tygři Csáková natočila několik alb, vyrazila na koncertní šňůru do Francie i Bulharska. V roce 1992 ze skupiny Laura a její tygři na svůj popud odešla. Jak sama několikrát uvedla, měla pocit, že umělecky stagnuje.

Ve stejném roce společně s kytaristou a skladatelem Martinem Kučajem vytvořila dvojici Rituál. Tento projekt financovaný bankéřem A. Komanickým se představil jediným singlem a dvěma videi. Za podpory producenta a skladatele Romana Štefla se vydala na úspěšnou sólovou dráhu zpěvačky středního proudu. Od roku 1993 pod značkou vydavatelství EMI vydala sedm sólových desek (viz Diskografie). Roku 1995 nahrává na soundtrack k filmu Filipa Renče Válka barev píseň Tak pardón. O rok později přijala nabídku a vystupovala jako předskokanka na pražském koncertě Tiny Turner. V témže roce 1996 vstoupila do české verze muzikálu Hair/Vlasy a v obnovené anketě popularity Český slavík získala druhé místo v kategorii zpěvaček. (Stejně tak i v následujících dvou letech, v roce 1999 pak skončila třetí.) Rok 1998 ji přinesl ocenění za nejprodávanější album zpěvačky v ČR. Po rozchodu s hudebním bossem Vladimírem Kočandrlem se na nějaký čas stáhla ze společnosti.

V roce 2002 se vrhla na roli Kleopatry ve stejnojmenném muzikálu Michala Davida, vyšlo jí zatím poslední řadové album Kruhy mé touhy a opět začala spolupracovat s kapelou Laura a její tygři. Počátek obnovené spolupráce s Šůchovou formací byl ve znamení turné Časy se mění a spolupráce na „Lauří“ studiové nahrávce z roku 2004 Vyškrábu Ti oči. Richard Pachman jí v roce 2005 nabídl roli královny Žofie v oratoriu Mistr Jan Hus. Nabídku přijala. V současné době se věnuje swingu a blues, stále hostuje ve skupině Laura a její tygři. Přijala místo porotkyně ve třetí řadě populární pěvecké soutěže Česko hledá Superstar.

Koncem roku 2006 začala Ilona Csáková zkoušet roli krčmářky Roziny v muzikálu hudebního skladatele Karla Svobody - Golem. Toto divadelní představení mělo premiéru 23.11.2006.

[editovat] Diskografie

[editovat] Laura a její tygři

  • Žár trvá (1988)

  • Nebudeme (1990)

  • Síla v nás (1992)

  • The best of Laura a její tygři (1994)

  • Vyškrábu Ti oči (2004)

  • …Jsme tady! (Best of) (2005)

[editovat] Sólová alba

[editovat] DVD

  • 22x Ilona Csáková (Best of) (2004)

[editovat] Muzikály

  • Hair/Vlasy (1997)

  • Kleopatra (2002)

  • Mistr Jan Hus (2005)

  • Golem (2006)

[editovat] Jiné

  • Válka barev (1995) – píseň Tak pardón

  • Vánoční hvězdy (1996) – píseň Vzpomínkám daň splácím

  • Souznění (1998) – píseň Nechte zvony znít

  • Souhvězdí Gott (1999) – píseň Oči sněhem zaváté

  • Královny popu v opeře (2000)

  • Swing & Latin (album Roba Opatovského) - duet Night and day (2006)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pravda

(Liwuska2, 8. 1. 2008 17:57)

dlho som o nej nič nepočula... v telke moc nevystupuje... a je to škoda... patrí medzi najlepšie české speváčky

Dame de Beauté

(Pavel FM Zachař, 15. 10. 2007 11:30)

Z Ilony je krásná dáma, a navíc
umí zpívat. Chce to jen vštší
propagaci. Hlavně v TV.
Nesporně patří ve SLAVÍKU na
pomyslnou bednu. PFM